KALİTE PFMEA (Process Failure Mode Effects Analysis ) Nedir?

Üretici firmalar tarafından, bir parçanın fiziksel üretim sürecinden kaynaklanan potansiyel arızaları tespit etmek için kullanılır. Sürecin her adımı dikkatlice analiz edilir. PFMEA, DFMEA’ya benzer bir süreci izler, ancak sadece süreçten kaynaklanan hatalara bakar.Üretim sürecinde yaşanabilecek aksiliklerin planlamasını sağlar. Aşagıdakilerden herhangi biri meydana geldiğinde PFMEA gerçekleştirilir: Her gönderim için parçaların tamamı gerekli değildir. Genel olarak Kabul görmüş 5 PPAP gönderim düzeyi vardır. PPAP gönderimi, tedarikçinin ve müşterinin gereksinimlerini karşıladığı için karliteli parçaların tutarlı bir şekilde üretilmesini sağlar.

-Mevcut bir süreçte değişiklik

-Yeni teknolojinin,ekipmanın veya süreç adımlarının üretime dahil edilmesi

-Prosesin yeni bir tesise taşınması

PFMEA’ın temel amacı insan hatası veya ekipman arızalarını belirlemektir.

PFMEA’ın Şirketler için Önemi

Otomotiv ve havacılıktan, ilaç ve elektroniğe kadar tüm endüstriyel alanda çalışan şirketler, potansiyel kusurları belirlemek ve üretim süreçlerinde düzeltici eylemleri önceliklendirmek için PFMEA’yı kullanıyor. PFMEA’nın faydaları, gelişmiş süreç verimliliği, azaltılmış atık, gelişmiş ürün kalitesi ve artan müşteri memnuniyetinde açıkça görülmektedir. Ek olarak, üretim sürecinin her adımında potansiyel riskleri saptamak her kuruluşun gereksinimidir.

Bu nedenle, PFMEA’ ‘nın farklı sektörülerde uygulanabilirliliğini anlamak, operasyonlarını optimize etmek ve günümüz pazarında rekabet üstünlüğünü sürdürmek isteyen şirketler için çok önemlidir.

AVANTAJLARI

Bu risk değerlendirme metodojisinin uygulanması, üretim süreçlerinin etkinliğini ve verimliliğini önemli ölçüde etkileyebilecek bir dizi avantaj sunar.

Avantajları arasında PFMEA, kuruluşların potansiyel hata metodlarını geliştirme sürecinin erken safhalarında belirlemesine, riskleri önem derecesine göre erken tespit ile bir takım düzeltici eylemler uygulanmasına olanak tanır. Bu yaklaşım yalnızca ürün kalitesini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda yeniden işleme ve geri çağırma yöntemleri ile maliyetleri de azaltır.Ayrıca paydaşlarıda analiz sürecine dahil ederek işlevler arası işbirliğini sağlar.

(545) 319 21 54

Pazartesi-Cumartesi : 9:00 - 18:00

info@datalms.com.tr

7/24 Destek

İstanbul

Sonbahar Sokak. Tellioğlu is hanı.Kat:4 No:1/17 Ataşehir/İSTANBUL